Το Εικαστικό Καφενείο είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκμάθησης ζωγραφικής στο διαδίκτυο, (ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα) που λειτουργεί με επιτυχία από το 2009.
Δοκιμάστε τώρα, δεν έχετε τίποτα να χάσετε... Τα πρώτα 3 μαθήματα είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής...



Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Σχέδιο ή γραφή; Τέχνη ή γραπτή γλώσσα;

Στον παραπάνω πίνακα από αριστερά προς τα δεξιά, βλέπουμε τις εξής γραφές:
1. Αρχαία Αιγυπτιακή (Ιερογλυφικά)
2. Ιερατική Αιγυπτιακή γραφή
3. Φοινικική
4. Αρχαία Ελληνική - Σημιτική
5. Λατινική
Είναι σαφές πως στα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας, το σχέδιο ήταν η μόνη γραφή που υπήρχε. Από αυτά τα απλοποιημένα σχέδια που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να μεταβιβάσουν σκέψεις και ιδέες σιγά σιγά βγήκαν τα γράμματα, κατόπιν οι λέξεις και οι φράσεις.
Αν αντιστρέψουμε λοιπόν τους όρους, αφού ξέρουμε να γράφουμε μπορούμε και να σχεδιάσουμε.

Εξ' άλλου όλοι γνωρίζουμε τις σπηλαιογραφίες της Παλαιολιθικής περιόδου. Αυτές οι πρώτες "απεικονίσεις τέχνης" είναι και η πρώτη "γραπτή γλώσσα" επικοινωνίας του ανθρώπου.
Τα θέματα αφορούν την καθημερινή ζωή και τα ζητήματά της, τους φόβους, τις ανησυχίες, αλλά και τη χαρά μετά από ένα καλό κυνήγι!!!

Σχέδια γκροτέσκα, συνήθως σε μεγάλη κλίμακα γίνονται με αυτοσχέδια πινέλα από φτερά πτηνών και κομμάτια καμένου ξύλου, χρησιμοποιώντας για χρώματα φυσικά υλικά όπως το χώμα, τα πετρώματα ή τα φύλλα των δέντρων...
Τα σχέδια αυτά εκφράζουν μια δύναμη, η οποία δεν μπορεί παρά να προέρχεται από την απόλυτη και δυναμική επαφή του ανθρώπου με τη φύση και την πραγματικότητα που τον περιβάλλει.

(ζωγραφίζω = ζω + γράφω...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails